Skip to main content

Sterren gemaakt van melk

Proefje

God toonde Abram alle sterren aan de hemel en beloofde een volk zo groot als het aantal sterren dat hij kon tellen. Vandaag gaan wij in het proefje ook sterren maken. Het worden sterren van melk! Dat kan toch niet, zou je denken! Let maar eens op!

Dit is zo’n gemakkelijk, maar tegelijkertijd een ‘wow’ proefje, als de kinderen zien dat de melk die zij normaal drinken, verandert in een soort van klei.

Het feit dat er iets stevigs ontstaat uit iets wat vloeibaar was, is een mooi beeld van Gods beloften. ’s Morgens als Abram wakker wordt, lijkt het maar een droom te zijn, die als melk tussen zijn vingers wegglipt. Maar Gods beloften staan vast! Zijn beloftes zijn zo stevig als de sterren aan de hemel!

Duur:                    Bekertjestelefoon

10 minuten

Download:

Proefje - Sterren gemaakt van melk.pdf

Werkvorm:

Benodigdheden:

- 250 ml verhitte melk dat je in een thermoskan kan meenemen of in een magnetron kan verhittenmelkster2
- 3 eetlepels azijn
- een vergiet
- een schaal
- een lepel
- een rol keukenpapier
- voedselkleurstof als je er gekleurde sterren van wilt maken
- stervormige bakvorm

Vertel:                 
God toonde Abram alle sterren aan de hemel en beloofde een volk zo groot als het aantal sterren dat hij kon tellen. Vandaag gaan wij in het proefje ook sterren maken. Het worden sterren van melk! Dat kan toch niet, zou je denken! Let maar eens op!

Opdracht:            melkster3
Verwarm de melk totdat het heet is, maar nog niet kookt. Giet de hele melk in een schaal. Als je de melk niet kunt verhitten, kan je wellicht hete melk meenemen in een thermoskan.

Voeg het azijn toe aan de hete melk en begin te roeren. Al heel snel zal de melk zich opsplitsen in dikke, witte klonten en wat gelig water. 

Opdracht:           
Gebruik het vergiet om de witte klonten te scheiden van de gelige vloeistof. 

Opdracht:            
Duw met je vingers op de klonten en pers zoveel mogelijk vloeistof eruit. Je kunt het ook in je handen nemen en hard knijpen. De bedoeling is dat er zoveel mogelijk vloeistof uit verdwijnt.melkster4

Gebruik het keukenpapier om de laatste druppels weg te halen. Wrijf de witte massa goed droog. 

Opdracht:           
Als je het zo droog mogelijk hebt proberen te maken, maak je het net als klei plat.
Gebruik nu de stervormige bakvorm op de sterren te maken.

Vertel:                  
Dit proefje lijkt wel een beetje op het verhaal van Abram. Vandaag hebben we sterren gemaakt uit melk. Iets wat stevig is en wat je kunt vasthouden, uit iets wat vloeibaar was…

’s Morgens als Abram wakker wordt, lijkt het maar een droom te zijn, die als melk tussen zijn vingers wegglipt. Maar Gods beloften staan vast! Zijn beloftes zijn zo stevig als de sterren aan de hemel!

Vraag:                   melkster5
- Wat zijn beloftes?
- Hoe voel jij je als iemand jou iets moois belooft?
- Wat is vertrouwen voor jou?
- Wie vertrouw jij allemaal?
- Hoe is het om God te vertrouwen?


Met dank aan Mina Munns en haar site: http://flamecreativekids.blogspot.nl