De spijker en de lucifer

Proefje

Een leuke en duidelijke objectles om aan de hand van een lucifer en een spijker te laten zien wat het betekent om ons vast te houden aan God en Zijn liefde en beloftes. 

In ons verhaal schuilt de hoofdman bij Jezus. Hij weet al hoe sterk Jezus is en vanwege zijn vertrouwen in Jezus wordt zijn knecht genezen. 

Wat heb je nodig?

- een aantal lucifers
- een klosje garen
- een spijker van 15 cm. lang
- een vrijwilliger

Wat gaan we doen?

Vertel:
Ik ben op zoek naar een sterk kind. Hij of zij moet niet zo maar sterk zijn, maar heel sterk. Want ik ga hem of haar iets vragen om te doen, wat nog nooit iemand gedaan heeft.

Opdracht:
Jij bent heel sterk? Dan wil ik jou vragen om deze lucifer met je vingers te breken. Lukt dat?

Opdracht:
Laat het kind de lucifer breken.

Vertel:
Deze lucifers zijn makkelijk te breken. Weet je, dat mensen ook makkelijk te breken zijn. Dat kan je aan de buitenkant niet zien, want dat gebeurt van binnen. Hoe denken jullie dat je anderen kan breken? We doen dit door te pesten, iemand uit te schelden, lelijk te doen, te schoppen en te slaan. Doen jullie dat weleens?

Eigenlijk is dat heel kinderachtig om dat te doen. Het is namelijk zo makkelijk. Net zo makkelijk als een lucifer door te breken. Weet je wat moeilijk is? Het is moeilijk om juist voor gepeste kinderen op te komen en vrienden voor ze te zijn. Maar dat we van binnen gebroken worden, komt niet alleen door pesten. Soms gebeuren er hele verdrietige dingen in ons familie of met onze vrienden. En dan voelt het ook net alsof je van binnen een beetje kapot bent gegaan.

Nu ga ik aan mijn vrijwilliger iets heel moeilijks vragen. Kijk, ik heb hier een hele grote spijker. Ik ga deze lucifer met touw aan de spijker vastbinden.

Opdracht:
Bind het luciferstokje helemaal vast aan de spijker.

Vertel:
Nu wil ik aan deze sterke man vragen of hij deze spijker aan het begin en het eind wil vasthouden en de lucifer op deze manier wil breken. Dit lukt niet!

Vraag:
Hoe kan dat nou? Is de lucifer veranderd?

Vertel:
Nee! De spijker geeft zijn kracht aan de lucifer. Als je nu de lucifer wilt breken, dan moet je ook de spijker kunnen breken. Als de lucifer de mens is, wie is dan de spijker? Dat is de Here God. Hoe kunnen wij aan Hem vastgebonden zijn? Hij wil ons vastbinden met de touwen van Zijn liefde. Wij mogen bij Hem schuilen. Betekent dit dat wij nooit meer gepest zullen worden? Nee! Zal het nooit meer pijn doen? Tuurlijk wel, maar elke keer als dat soort dingen gebeurt, dan mogen wij naar God toe gaan en vragen of Hij ons aan Hem wil vastbinden en ons de kracht wil geven om toch verder te gaan.

In ons verhaal schuilt de hoofdman bij Jezus. Hij weet al hoe sterk Jezus is en vanwege zijn vertrouwen in Jezus wordt zijn knecht genezen. 

HenkieNieuws ontvangen?

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

Geef een gift

Ondersteun ons door een eenmalige  gift te geven op onze donatiepagina.

Website met liefde gemaakt door:  Comyoo logo vierkant animatie

Content en Copyright: Matthijs Vlaardingerbroek
Privacy verklaring